Тази седмица в Ханти-Мансийск приключи международният фестивал на кинодебютите Духът

...
 Тази седмица в Ханти-Мансийск приключи международният фестивал на кинодебютите Духът
Коментари Харесай

Емир Кустурица: Много обичам Русия

 

Тази седмица в Ханти-Мансийск завърши интернационалният фестивал на кинодебютите „ Духът на огъня “, който от 2022 година се управлява от сръбския режисьор Емир Кустурица. Често го назовават ​​най-руския сърбин, а той се счита за жител на Русия - тъй като доста я обича. В изявление за ТАСС Кустурица показа в кои съветски градове желае да снима филми, дали е подготвен да предложения в плановете си различен известен сръбски артист в Руската федерация Милош Бикович и дали възнамерява да промени формата на филмовия фестивал.

- Емир, през 2022 година станахте президент на фестивала " Духът на огъня ", за какво тогава се съгласихте да го оглавите?

- Съгласих се, тъй като този фестивал е обвързван със Сибир, а аз съм огромен другар с губернатора на Югра. И като цяло, в никакъв случай не мога да устоя да оказа помощ на младите режисьори да развият някои умения, които ще им бъдат потребни в бъдеще. И в това време да видят самия развой, по какъв начин се случва. Освен това се пробвам да им покажа с образец какъв брой е значимо да намерят своя личен автентичен жанр. Да си надарен е доста значимо, само че да си автентичен е също толкоз значимо. Намирането на личен автентичен жанр е главната тематика за мен в подтекста на работата с дебютанти.

- А помните ли своя дебют?

- Разбира се, че си припомням. През 1981 година снимах първия си пълнометражен филм („ Помните ли Доли Бел? “ – бел. ТАСС). Преди това направих два кино лентата за малкия екран, а по-късно имах шанса да срещна моя сценарист, за жалост, той умря преди няколко дни (Абдула Сидран почина на 23 март 2024 година - бел. ТАСС). Той и аз преминахме през доста неща дружно, а също заснехме този първи филм.

Винаги е значимо на какво посвещаваш кино лентата си – дали е история, която ти се е случила на теб персонално, на твой непосредствен, или акцентира характерностите на времето, в което живееш. През 1981 година всички бяхме в ужас, когато рухна комунизмът. И това, несъмнено, повлия на метода, по който направихме нашия филм. Той беше подигравателен, занимателен на моменти и в това време говореше за доста съществени неща, които се случват в едно семейство в Сараево, Югославия.

- Казахте по-рано, че в този момент желаете да работите в Русия и на съветски - каква е повода за това?

- На мен персонално Достоевски ми е доста непосредствен. Това се дължи на обстоятелството, че той се интересуваше от тези неща, които са забавни за мен. В по-голямата си част приказваме за маргинализирани – хора, които живеят отвън светлината на прожекторите. Не е писал за Наташа Ростова да вземем за пример. Той написа за тези, които идват от периферията на обществото. От първия ми филм до през днешния ден върша едно и също нещо във филмите си - приказвам за хора, които не живеят „ като всички останали “, които нормално остават зад кадър.

В същото време желая да подчертая, че нямам желание да върша екранизации на написаното от Достоевски. Моят филм ще има автентичен сюжет, който просто ще съдържа някои хрумвания, отразени по-рано в романите на Достоевски.

- Определени ли са основните артисти във кино лентата по Достоевски?

- Не, още сме надалеч от това. Сега към момента доправям сюжета, пробвайки се да направя историята забавна. След това ще бъде по-лесно да се приказва за кастинга.

- Завършена ли е работата по сюжета на „ Лавра ” по романа на Евгений Водолазкин? Къде ще бъдат фотосите? Има ли към този момент актьорски състав?

- Евгений Водолазкин към този момент е написал сюжета и той е добър. Остава единствено да поработим малко върху салдото на разговора и другите подиуми. Мисля, че ще бъде доста забавно прекарване - той приказва за средновековна Русия, ранното православие, юродивите хора. Това в действителност е било библейско време, което доста ясно отразява Русия.

- Защо тъкмо „ Лавра “ ви заинтересува? Смята се, че творбите на Евгений Водолазкин не са най-лесните за акомодация на киноезик?

- Екранизацията на тази книга ми предложи самият Водолазкин. И аз се съгласих, тъй като това е в действителност добра книга, която ни дава опция да приказваме за Русия във време, когато в Европа е имало Ренесанс. Ще приказваме за случилото се тук. Самата история е доста забавна. Рано е да се приказва за актьорския състав на този филм. Знам, че актьорите, които играят в този или оня план, са значима тематика както в Холивуд, по този начин и в Русия. Но актьорският състав е единствено продължение на това, което към този момент виждате в приключената версия на хартия, и също, несъмнено, е резултат от работата на вашето въображение. В днешно време подборът на актьорите е на първо място финансов въпрос, както и въпрос на това какво внасят актьорите във кино лентата. В моите филми кастингът стартира единствено след добре изследван материал. Това не е механически развой, когато известни хора просто са поканени във филм, а по-късно филмът се възприема най-малко 50% единствено от това какви артисти играят в него. Това в никакъв случай няма да се случи в моите филми.

- Къде другаде бихте желали да снимате в Русия?

- Планирам да фотографирам идващия си филм на юг, в Сочи. Той ще се споделя " Инженерът на леките разходки ". В него се споделя за млад мъж, който почиства тръби. Защо върви пешком? Защото желае да оказва помощ на хората, които са самотни. Където и да искате да отидете, той ще тръгне с вас, тъй като е просто добър човек. Но има един проблем - той се влюбва в младо красиво момиче, което е в неволя. Тя има проблематичен татко, съвсем като Мармеладов в „ Престъпление и наказване “. Той е изгубил всички пари, даже тези, които са били приготвени за болния брат на обичаната на нашия инженер. Предполагало се, че тези пари ще спасят момчето. Затова, с цел да заплати на лекарите, тази жена взема решение да заработва сама и става продажница. Тя отива в Санкт Петербург и основният воин губи следите ѝ. Тогава той също се мести в Санкт Петербург и става разносвач на пици, с цел да претърпява. А всичко останало ще видите във кино лентата. Бих желал също да фотографирам в Казан, Санкт Петербург и Сибир.

- За вас споделят, че сте най-руският сърбин. Планирате ли да получите съветско поданство?

- Аз и по този начин съм жител на Русия, тъй като доста я обичам. Като цяло аз съм жител на света и изключително на Русия.

- Официално ли е?

- Може да стане и официално, за какво не. Вече съм жител на Сърбия и Франция. Защо да не получа и гражданство в Русия.

Инфо: ТАСС

Следвайте " Гласове " в Телеграм

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР